A prevenció fontossága a mai rohanó világunkban

A prevenció fontosságáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig a mai rohanó világban talán még nagyobb figyelmet kellene fordítanunk rá. Először talán magát az egészség fogalmát kell tisztáznunk, ami a teljes fizikális, mentális és szociális jólét állapota, nem pedig pusztán a betegségek és bántalmak hiánya (WHO, 1948). Az egészség pedig tudatos neveléssel érhető el, amely az 1997. évi CLIV egészségügyi törvény szerint az egészségfejlesztéssel valósulhat meg. „Az egészségfejlesztés célja az egészségi állapot és az életminőség javítása, valamint az egészség védelme. Ennek elsődleges eszközei a betegségek és a sérülések megelőzése, valamint az egészségnevelés.” Prevenció, azon lépések, melyek minimalizálják, illetve kiküszöbölik azokat a társadalmi, pszichológiai, szociális feltételeket, melyek érzelmi, fizikai betegséget vagy társadalmi-gazdasági problémákat okoznak, vagy hozzájárulnak ezek kialakulásához. (Vekerdy, 2010)

Ahhoz, hogy ez a megelőzés megvalósuljon, ösztönöznünk kell a gyermekeket a mindennapi testmozgásra, amit már óvodás korban meg kell tennünk. A testnevelés órákon be kell építeni a gimnasztikába a tartásjavító gyakorlatokat és célzott izomerősítést végeztetni.
Megtanítani a tanulóknak a helyes testtartást, a helyes medence-beállítást, valamint iskolai tornaórák keretein belül az úszásoktatásra is nagy hangsúlyt fektetni. Ha már gyerekkorban elkezdjük az érzékenyítést a mozgással kapcsolatosan nagy százalékban a mozgás iránti
szeretet és mozgás utáni vágy felnőttkorban is megmarad. A következő lépéseket is célszerű lenne beépíteni a mindennapi iskolai tanórákba: elméleti órákon pár perces ülő helyzetben végzett frissítő torna, illetve a helyes ülés elsajátítása. A megfelelő bútorzat is hozzájárulhat ahhoz, hogy az ülés ne progrediálja a már meglévő vagy éppen kialakulóban levő tartáshibát. (Olszewska & Trzcińska, 2012).

A mozgásszervi megbetegedések szűrése:
Az iskola-egészségügy szűrővizsgálat legkorszerűbb módszere még ma is a fizikális vizsgálat, de ezen kívül még más eljárást is szeretnék bemutatni. Az új technikai fejlődésnek köszönhetően az első eljárásmód lehet az ultrahangvezérelt 3D mozgásvizsgáló rendszer, amely leginkább betegvizsgálatra, betegek nyomon követésére és tudományos munkákhoz való. A statikus vizsgálat során pontos képet kapunk a gerincről mindhárom síkban, míg a dinamikus vizsgálat során a gerinc mozgékonyságát figyelhetjük meg. (Szabó, 2009)

A következő lehetőség lehet a Spinal Mouse, amely az elektromágneses impulzusváltozásokon alapul. Kezelése egyszerű, nem jár sugárterheléssel, de nincsen meghatározott normálérték. (Jáger et al, 2015)

A harmadik lehetőség a Moiré-féle vizsgálat, két eltérő térfrekvenciájú periodikus struktúra egymásra hatásának az eredménye. A módszer nagy előnye, hogy a mérés minden ponton egyszerre, egy időben történik, érintésmentesen, káros sugárzás és nyomás nem terheli

(Balla et al, 2008). Gyakori vizsgálati módszer, amelyet szívesen alkalmaznak a tartáshibák szűrésére (Lizis et al, 2014).

Dr. Pellet Sándor szűrővizsgálata során azt találta, hogy az óvodások körében 62%-nak van tartásbeli eltérése.
Dr. Fejérdy Gábor ugyancsak szűrővizsgálatot hajtott végre a középiskolás korosztályban, ahol az egyének 80%-nál tapasztalt változást. Nemzetközi irodalmat is találunk, amely a fejlődés korai szakaszában már figyelmeztet bennünket a nem fiziológiás állapotra. Egy németországi óvoda gyermekei között 40-60%-ban találtak eltérést. (Weiss et al, 2004). Számtalan kiváltó okot tudnánk felsorolni, mégis manapság re-kurrensen visszatérő probléma a mozgásszegény életmód.
Ne feledjük tehát, a legfontosabb a prevenció, vagyis a megelőzés!
Amennyiben azonban már kialakult a probléma, de szeretne ezen változtatni, jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre.

kAPCSOLATFELVÉTEL

Töltse ki rövid űrlapunkat, tegye fel kérdését és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!