Gyógytorna

A gyógytorna jelentősége:

A gyógytorna gyógyító céllal alkalmazott mozgás. A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint a rekreációban és a rehabilitációban is egyaránt alkalmaznak. A gyógytorna egy speciális, az izmokat szelektíven erősítő vagy nyújtó, az ízületek élettani körülményeit javító, az ízületek mozgásterjedelmét szélesítő, a statikai eltéréseket helyreállító mozgásanyag. A torna ízületkímélő helyzetben, diplomás szakember, gyógytornász irányításával történik. A gyógytorna során speciális eszközöket használunk a kezelt testrészek eredeti funkciójának mielőbbi helyreállítása érdekében, és azt számos kiegészítő terápiával segítjük elő.

A fizioterápia egy összefoglaló név, amely az orvosi terápiák természetes gyógymódjait foglalja magába. Azért természetes, mert fizikai és kémiai energiákkal gyógyít. A fizioterápiába tartozik a gyógytorna és a fizikoterápia. Míg utóbbi jellemzően csak kémiai energiákkal gyógyít, addig előbbi a mozgás által keletkezett (fizikai) energiákat hasznosítja.

A gyógytorna az egyik legősibb és legátfogóbb terápiás módszer, amelyet széles körben alkalmaznak a megelőzésben, gyógyításban, illetve a rehabilitációban is. A gyógytorna célja a mozgásrendszer állapotának javítása, az izmok erősítése és a testtartás helyreállítása. Különösen fontos szerepe van az ízületi problémák, például a derék, nyak és egyéb ízületi fájdalmak (csípő-, váll- és térdproblémák) kezelésében.

Gerinctorna:

elősegíti a törzsizmok erősítését, oldja a beszűkült gerincmozgásokat, javítja a testtartást;

Tartásjavító torna:

fokozatosan erősödő és a test szimmetriáját célzó gyakorlatok, melyek a teljes testre kihatnak;

McKenzie-módszer:

Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász dolgozta ki a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv kezelésére, melynek során a terapeuta speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel, és a fájdalom változásából következtet a betegség kiváltó okára;

    • Műtét utáni rehabilitáció,
    • Sportsérülések utáni rehabilitáció,
    • Balesetet követő rehabilitáció.

Egyénre szabott:

A gyógytorna azért is olyan kedvelt módszer a fizioterápia eljárásai között, mert mindig igazodik a páciens aktuális állapotához. Mivel egy szakképzett gyógytornász már nagyon sok képességgel rendelkezik, ezért a kezelések során alkalmazott technikákkal minden típusú és állapotú szövetre pozitív hatással lehet. A gyógytorna elengedhetetlen a műtétek és traumák utáni rehabilitációban is.

Mi történik egy megfelelően felépített gyógytorna során?

– törekszünk az izomegyensúly helyreállítására
– lazíthatjuk a merev, görcsös izmokat/fasciát
– csökkentjük a fájdalmas testi tüneteket
– prevencióra törekszünk
– valamennyi szervrendszerre pozitív hatást fejtünk ki
Fontos kiemelni azonban, hogy a gyógytorna sikeressége nem csak a terapeután múlik. Ez egy olyan folyamat, amely a gyógytornász és a páciens közös munkáját igényli. Tehát a gyógytornászok által adott házi feladatokat a páciensnek a meghatározott időközönként otthonában is végeznie kell annak érdekében, hogy a terápia eredményes legyen.

Mikor van szükség gyógytornára?

Derék panaszok

A derék fájdalom gyakori probléma, melyet sokféle ok okozhat, például rossz testtartás, hosszú ideig tartó ülés, fizikai túlerőltetés vagy sérülés. A gyógytorna hatékony lehet a derék fájdalom enyhítésében és megelőzésében. A gerinctorna például elősegíti a törzsizmok erősítését és a gerinc mozgékonyságának javítását, míg a tartásjavító torna fokozatosan erősítő gyakorlatokkal segít helyreállítani a test szimmetriáját és javítani a testtartást.

Hát fájdalom

A háton jelentkező fájdalom ma már nem csak az idősebb korosztály problémája. Leggyakrabban az ülő életmód és a mozgáshiány okozza a panaszokat. A hatékony kezelés erre a gyógytorna. Rendszeres gyógytornával tartós eredmények érhetőek el. Látványos javulást a gerincdekompresszióval kombinált kezelést hoz, amely időben előre hozza a panaszok megszűnését.

Váll fájdalom

A váll fájdalom gyakran összefügg az ízületek és az izmok gyengeségével vagy diszfunkciójával. A gyógytorna segíthet erősíteni és stabilizálni a váll körüli izmokat, javítva ezzel a váll mozgékonyságát és csökkentve a fájdalmat.

Nyaki panaszok

A nyaki fájdalom gyakran összefügg az ízületek és az izmok gyengeségével vagy diszfunkciójával. A gyógytorna segíthet erősíteni és stabilizálni a váll körüli izmokat, javítva ezzel a váll mozgékonyságát és csökkentve a fájdalmat. Elmondhatjuk, hogy a fájdalom enyhítésében fontos szerepet játszik a gyógytorna. Nem csak a tünetek, de a kiváltó ok is megszüntethető a gyógytorna segítségével. Fontos megemlíteni, hogy a gyógytorna nem csak a már meglévő problémák kezelésében, hanem a megelőzésben is hasznos segítséget nyújthat.

Gyógytorna kombinációja más kezelésekkel

Azonban nemcsak az ízületi fájdalmak esetén fontos a gyógytorna. A gerincdekompresszió és a gyógytorna együttes alkalmazása hatékony lehet más ízületi problémák, például a nyak, csípő és más ízületek körüli területek fájdalmának kezelésében is. A manuálterápia és az FDM (Fasciális Disztorziós Modell) is fontos szerepet játszhat a gyógytornában, különösen a gerincproblémák kezelésében, mivel segítenek a feszült izmok lazításában és a testtartás helyreállításában.

Gerincdekompresszió és gyógytorna, a tökéletes párosítás

A gerincdekompresszió egy másik hatékony módszer a derékfájás és a gerincproblémák kezelésében. Ez a terápiás megközelítés lehetővé teszi, hogy a gerincoszlop bizonyos részei enyhén szétváljanak, eltávolodjanak egymástól így csökkentve a porckorongsérv és a gerinccsatorna szűkület okozta tüneteket. A gerincdekompresszió segít a nyomás csökkentésében az idegeken és szöveteken, így enyhítve a kisugárzó fájdalmat és a zsibbadást.

Egy közös cél: mihamarabbi gyógyulás

Az együttes alkalmazása a gyógytornának és a gerincdekompressziónak lehetőséget teremt arra, hogy komplex módon kezeljük ezeket a problémákat, és ne csak a tüneteket enyhítsük, hanem a gyökereket is kezeljük. Fontos megérteni, hogy ezek a terápiás módszerek hosszú távú elkötelezettséget igényelnek, és rendszeres gyakorlást kívánnak. Egy szakember által történő felügyelet és a személyre szabott terápiás programok segíthetnek az optimális eredmények elérésében és az életminőség javításában. Segíthet visszanyerni minél hamarabb a mozgás szabadságát és fájdalommentességet. Magyarországon a mi rendelőnkben található a legkorszerűbb gerincdekompressziós ágy, amivel hatékonyan és gyorsan lehet elérni pozitív és fenntartható eredményeket.

Jöjjön el gyógytornáinkra, és győződjön meg ennek hatékonyságáról személyesen!

kAPCSOLATFELVÉTEL

Töltse ki rövid űrlapunkat, tegye fel kérdését és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!