11. Manuálterápia

A manuálterápia az ízületi és gerinc panaszok kezelésének egyik lehetséges formája. Olyan speciális, kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogásoknak az együttese, melyek a mozgató szervrendszer visszafordítható működési zavarainak vizsgálatával és kezelésével
foglalkozik. Magyarországon a köznyelvben a manuálterápia kategóriába tartozik minden olyan kezelés, amelyet kézzel végeznek (úgy gondolom hibásan).
Leggyakoribb manuálterápia típusok:
– Barvicsenko (Lewit)
– Mulligan
– Maitland
– Typaldos
– FDM
Magyarországon CSAK orvos vagy gyógytornász végzettséggel lehet megkezdeni a manuálterapeuta képzést. A képzés sikeres elvégzése után mondhatja magáról valaki, hogy manuálterapeuta és persze ezután kapja meg az engedélyét is.
A közhiedelemmel ellentétben, a manuálterápia csak gyógytornával együtt hatékony!

A manuálterápiában a vizsgálatnak éppen olyan nagy jelentősége van, mint magának a kezelésnek, ezért a kezelést egy részletes, mindenre kiterjedő, mozgásvizsgálat előzi meg. Ennek segítségével a terapeuta (orvos vagy gyógytornász) lokalizálja a perifériás ízületek vagy a csigolyák területén kialakult mozgásfunkció zavarokat. Célunk mindig a funkció helyreállítása. A kezelés speciális műfogásokat tartalmaz, amelyet a terapeuta hoz létre. A megfelelően létrehozott mozdulatok következtében a fájdalom csökken és a mozgásterjedelem javulását figyelhetjük meg. A manuálterápia nem egy passzív technika. Aktívan igényli mind a terapeuta mind a páciens közös együttműködését. A funkció helyreállítását követően nem ér véget a történet: aktív gyógytorna, célzott és egyénre szabott mozgásterápia követi. Ezzel igyekszünk elkerülni az újbóli funkciózavar kialakulását.
A manuálterápia ellenjavallatai:

  •  tumoros betegek,
  • súlyos csontritkulás,
  • akut gyulladásos folyamat,
  • traumás sérülések.