10. Manuálterápia

Az egészség határain túl

Manapság, amikor az egészség és az egészségügyi problémák kezelése sokszínű és állandóan fejlődő terület, egyre több ember fordul alternatív gyógyító módszerekhez a hagyományos orvoslás mellett. A manuálterápia egy ilyen alternatív megközelítés, mely nem csupán kezeli a test fizikai tüneteit, hanem szélesebb perspektívában tekint az egészségre és a betegségekre. A manuálterápia esszenciája az, hogy kézzel végzett diagnosztikai és terápiás eljárásokon keresztül javítja az ízületek és a gerinc működését. A manuálterápia a test számos részét kezeli, beleértve a nyakat, a hátat, a csípőt és a végtagokat is. Széles körű alkalmazási területe lehetővé teszi, hogy az
emberek különböző típusú fájdalmakra és mozgásszervi problémákra keresnek megoldást vele.
A manuálterápia a mozgató szervrendszer visszafordítható működési problémáival foglalkozik.
Vizsgálati és kezelési módszer is, többféle irányzata alakult ki.
Magyarországon a köznyelvben a manuálterápia kategóriába tartozik minden olyan kezelés, amelyet kézzel végeznek, de nem tartozik ide a masszázs és csontkovácsolás sem!

Leggyakoribb manuálterápia típusok:

– Barvicsenko (Lewit)
– Mulligan
– Maitland
– Typaldos
– FDM(Fasciális Disztorziós Modell)
Magyarországon csak orvos vagy GYÓGYTORNÁSZ végzettséggel lehet megkezdeni a manuálterapeuta képzést. A képzés sikeres elvégzése után mondhatja magáról valaki, hogy manuálterapeuta és ezután kapja meg az engedélyét is.

A manuális medicina két részből áll:

– manuális diagnosztika

– manuális terápia

A kezelés menetét és a kezelési technikát a manuális diagnosztia határozza meg, amelynek alappillére a részletes anamnézis felvétel illetve a mozgásszervi vizsgálat. A diagnosztika során fény derülhet a tünetek okára is.

A manuális terápiát, amely rengeteg fogást tartalmaz, a megfelelő szakképzettséggel rendelkező terapeuták tudományos alapokra helyezték (biomechanika). Ennek szellemében alakult ki és fejlődik továbbra is a manuális medicina. A vizsgálat során a tapintásra, a mozgásbeszűkülésre, az izomzat és kötőszövet állapotára valamint
a fájdalmas testi tünetekre figyelünk. A fogások kivitelezése során ugyanolyan összhangra kell törekednie a terapeutának és a páciensnek, mint egy egyszerűnek tűnő gyógytorna során.
A több száz fogás közül, amelyet a manuálterapeuta elsajátított, célzottan és az egyén aktuális állapotának megfelelőt választja ki. Gyakran találkozhat a terapeuta olyan helyzettel, ahol szükséges a fogást valahogy módosítania a hatékonyság érdekében.

Többé nem kell félni a becsípődésektől!

A nyaki fájdalom és a nyakmerevség gyakori problémákat jelenthetnek, különösen azok számára, akik sok időt töltenek ülve vagy egy helyben dolgoznak. A manuálterápia célja ezen problémák kezelése, a nyaki izmok és az ízületek lazítása, valamint a normális mozgástartomány visszaállítása. A csípő fájdalom és az ideg becsípődés szintén olyan állapotok, melyek jelentősen korlátozhatják az egyén mozgékonyságát és életminőségét. A manuálterápia ebben az esetben segíthet a csípőízület mozgékonyságának javításában, az izmok és szalagok rugalmasságának növelésében, valamint az idegek szabadabbá tételében, ezzel enyhítve a fájdalmat és a zsibbadást.

A manuálterápia és a gerincdekompresszió együttes hatása

Még hatékonyabb lehet a nyak-, derék-, csípő- és egyéb ízületi fájdalmak kezelésében a manuálterápia és a gerincdekompresszió együttes alkalmazása. A gerincdekompresszió célja a gerincoszlop terhelésének és nyomásának csökkentése, így segítve a porckorongok regenerálódását és az idegrendszeri problémák enyhítését. Amikor a gerincdekompressziót és a manuálterápiát kombináljuk, az eredmény egy teljeskörű kezelési
módszer, melynek során mind a fájdalom, mind a mozgáskorlátozottság csökkenhet.
A manuálterápia tehát nem csupán egy egyszerű kezelés, hanem egy átfogó megközelítés az egészség és a jó közérzet iránt. A megfelelő kezelési terv kialakításához mindig fontos konzultálni egy szakképzett manuálterapeutával, gyógytornásszal, aki segíthet megtalálni a legmegfelelőbb megoldást az egyéni szükségletekhez és állapotokhoz.
Magyarországon a mi rendelőnkben található a legkorszerűbb gerincdekompressziós ágy, amivel hatékonyan és gyorsan lehet elérni pozitív és fenntartható eredményeket. Mindemellett gyógytorna, manuálterápia és FDM terápia is társul a gerincdekompressziós kezelés mellé, amely kombinációval gyorsabb és fenntarthatóbb eredményeket érhetünk el. Ez a kezelési módszer együttesen nem csak enyhíti a tüneteket, hanem segít megelőzni a szövődményeket és javítja az életminőséget.

Jöjjön el manuálterápiás kezelésünkre, és győződjön meg ennek hatékonyságáról személyesen!

kAPCSOLATFELVÉTEL

Töltse ki rövid űrlapunkat, tegye fel kérdését és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!