11. FDM – Fascia Distorsios Modell

A fascia egy több rétegből álló kötőszövet, amely körbe öleli az izmokat és zsigeri szerveinket egyaránt. Ez a kötőszövet az a többrétegű kötőszövet, ami körbeveszi és összeköti az izmainkat, beburkolja a szerveinket.
A fascianak köszönhetően tudunk rugalmasan és dinamikusan mozogni. Ha nem lenne mozgásunk darabossá válna és még sérülékenyebbé válna izomzatunk. A mozgásunk mellett a megfelelő testtartás kialakításában is fontos szerepe van.
Itt is meg kell említenünk a tünetek helyét, amely nem minden esetben ott található, ahol a probléma kialakult. Számos példa és persze kutatás bizonyítja, hogy a képalkotó felvételek által készített leletek nem minden esetben támasztják alá a panaszokat. Ezekben az
esetekben nem a csontokban, ízületekben, izmokban vagy porckorongokban keresendő az ok, hanem magában a kötőszövetben.

Milyen tünetekkel találkozhatunk, ha a fascia válik problémássá?

  • feszülés érzet,
  • mozgás beszűkülés
  • fájdalom egyaránt.

A fascia technikák közül is rengeteg a választék:

  • Az FDM (fascia disztorziós modell) ezzel az értő figyelemmel közelít és kezel aszerint, hogy inkább lassú tolásra, mély pontszerű nyomásra, hirtelen korrekcióra vagy a különböző ingerek kombinációjára van szükség.
  •  Az Anatomy Trains például fascia láncokban gondolkodik és kezel, rendszerként tekintve a testre.

A személyre szabhatóság mellett további előnye ezeknek a módszereknek, hogy a kezelés a rendelőben nem ér véget, hanem kiegészíthető otthon is végezhető egyszerű feladatokkal, hogy a gyógyulás gyorsabb, a kezelés hatása tartósabb legyen.

kAPCSOLATFELVÉTEL

Töltse ki rövid űrlapunkat, tegye fel kérdését és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!